8 april 2018

Veelgestelde vragen

Met welke ziekenhuizen werken jullie samen?

Je kan met ons bevallen in Sint-Vincentius, AZ Monica of het UZA.

Wat kost het?

Wij zijn geconventioneerd en werken met een derdebetalersregeling. D.w.z. dat alle consultaties en huisbezoeken volledig door het ziekenfonds betaald worden en dat we deze kosten ook rechtstreeks aan jouw ziekenfonds factureren.

Er zijn echter een paar kosten die niet door de mutualiteit vergoed worden en die je dus zelf betaalt:

  • kilometervergoeding voor huisbezoeken (0,35€/km)
  • wachtvergoeding (een forfaitair bedrag van 250€ die we aanrekenen wanneer we voor jou van wacht zijn voor de begeleiding tijdens de arbeid en/of bevalling)
  • dossierkosten (een eenmalige vergoeding indien je tijdens de zwangerschap nog niet bij ons geweest bent)

Afhankelijk van je hospitalisatieverzekering kan het zijn dat zij wel tussenkomen in deze bijkomende kosten.  Dit vraag je best zelf even na.

Wie is mijn vroedvrouw?

Wij zijn een team van 4 vroedvrouwen maar dat wil niet zeggen dat je ons alle vier te zien zal krijgen.

Wie jou zal opvolgen hangt af van welke zorgen je precies zoekt en waar je woont.

Wil je met onze begeleiding bevallen of de arbeid voor een groot stuk thuis opvangen, kom je bij Kristel en Lieve terecht.

Je zal dan tijdens de zwangerschap afwisselend bij hen beiden op consultatie komen en zij zullen afwisselend van wacht zijn in jouw uitgerekende periode. Ook de begeleiding aan huis na de bevalling zal dan door Kristel en Lieve gebeuren. Een uitzondering hierop is tijdens de vakantieperiodes, dan neemt Hannah de wacht en begeleiding over van degene die op vakantie gaat.

Wil je enkel een beroep doen op ons voor extra opvolging en informatie tijdens de zwangerschap en/of de opvolging thuis na de bevalling, kan je terecht bij Hannah indien je in Antwerpen woont. Of bij Katia als je ten noorden van Antwerpen woont (Ekeren, Brasschaat, Kapellen, Schoten, Merksem, …)

Kan je enkel bij een zelfstandige vroedvrouw terecht als je thuis wil bevallen?

Nee hoor! Wij bieden een hele waaier aan zorgen waar je zelf uit kan kiezen waar jij nood aan hebt. Naast thuisbevallingen begeleiden wij ook bevallingen in UZA, Sint-Vincentius en AZ Monica.

Wat doet een lactatiekundige?

In onze praktijk is Katia, naast vroedvrouw, ook lacatatiekundige. D.w.z. dat ze een bijkomende opleiding heeft gevolgd i.v.m. de begeleiding van borstvoedingsproblemen.

Uiteraard zijn wij alle vier thuis in het begeleiden van borstvoeding en het oplossen van de meest frequente ‘kwaaltjes’ maar voor specifieke problemen kan Katia als lactatiekundige zeker een meerwaarde betekenen.

Wat is het verschil tussen kraamzorg en de zorg aan huis door de vroedvrouw?

Als vroedvrouw volgen wij het medisch herstel van de kraamvrouw en de baby op. We begeleiden de borst (of fles-)voeding en geven nog heel wat informatie en tips mee.

Daarvoor komen we de eerste dagen elke dag aan huis.

Een kraamverzorgster zorgt ervoor dat uw gezin ondersteund wordt zodat jullie alle tijd hebben voor de baby en om op tijd wat te rusten.

Zo zorgen ze ervoor dat er een lekkere, warme maaltijd op tafel komt, dat het huis op orde blijft en de was proper geraakt.

Je kan bij haar ook terecht voor heel wat informatie en tips maar ze hebben geen medische opleiding of bevoegdheid.

Wat is onze regio?

Antwerpen, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Edegem, Ekeren, Essen, Kalmthout, Kapellen, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel.

Indien je een vroedvrouw zoekt voor de begeleiding aan huis na de bevalling, is het een goed idee om een vroedvrouw te zoeken die in jouw buurt woont. Dat is zowel voor de vroedvrouw als voor jezelf een voordeel.

Voor deze zorgen kan je terecht bij Hannah indien je in Antwerpen (2000, 2018, 2020, 2600 en 2610) woont. Of bij Katia als je ten noorden van Antwerpen woont (Ekeren, Brasschaat, Kapellen, Schoten, Merksem, …).

Je kan Hannah contacteren via hannah@hikketein.be en Katia via katia@hikketein.be